Välkommen till
Familjen Åhman
Om Familjen
Mat och Vin i Thailand
Mat och vin i Teneriffa
Mat och Vin i Teneriffa 2012
Kontakta Oss
Om Familjen
<< Tillbaka

Vad har Teneriffa för viner och mat att erbjuda, förutom det internationella köket och importerade viner? För att få svar bokade vi en mat och vinresa fyra dagar av sju. Redan vid ankomsten mottogs vi av vinexperten Peter Behrens och gastronomen Thomas Åhlander som i korta ordalag berättade historiken bakom Teneriffas mat och viner. Därefter provades tre viner från olika Bodegor, själv fastnade jag för ett vitt vin som påminde mycket om en torr Sautern, men hade lite spår av vulkanisk doft och smak, som är typisk för de flesta av Teneriffas viner

De efterföljande dagarna besökte vi olika Bodegor med vinprovning av olika druvsorter, vissa av dem finns endast kvar på Teneriffa. Efter vinprovningar och Thomas guidade rundturer om sevärdheter på ön, äter man lunch på utvalda restauranger som specialiserat sig på kulinariska rätter som är baserade på Teneriffas egna råvaror.

Sammanfattning av mat och vinresan

Vill man uppleva något annat än bara sol och bad, shopping och stekhus på kvällarna, är en mat och vinresa ett måste. Vi hade, som så många andra, inte en aning om den vinkultur som råder på Teneriffa. Inte så konstigt, på grund av att vinerna inte produceras i den kvantitet att export förekommer. Den kulinariska maten kan vara svårt att hitta om man inte känner till ställena. Förutom mat och vin besöktes sevärdheter under bussresan till och från Bodegorna, dessutom guidade Thomas oss med historik kring platser vi passerade.

Resan är väl prisvärd, och ett besök på deras hemsida kan rekommenderas: http://www.canary-wine-and-leisure.com

Sammantaget blev det bara sol och bad och annat två dagar, men uppvägdes med råge av vinresan. De restauranger vi besökte på kvällarna hade genomgående god kvalitet på maten, men den var förhållandevis dyr jämfört med Sverige. Däremot kunde man få en flaska riktigt bra vin på restaurangen för 24 Euro. I butikerna kostar det runt 12 Euro. På systembolaget skulle en flaska motsvarande kvalitet kosta runt 250:- Dessa priser gäller turistorten Playa de las Americas.