Välkommen till
Familjen Åhman
Om Familjen
Mat och Vin i Thailand
Mat och vin i Teneriffa
Mat och Vin i Thailand
Kontakta Oss
Om Familjen
<< Tillbaka

Vid besök i diverse forum före vår avresa, varnades för det inhemska vinet och att det kunde vara svårt att beställa bra vin på restaurangerna. Det internationella köket hittar man säkrast i turistorterna. Annars finns ett stort utbud av Thailändsk mat överallt för en billigare penning, ca 25:-. Thai mat finns i många olika variationer. Vanligast i turistområderna är kyckling, fläskkött och nötkött som bas med blandning av frukter, grönsaker, rotfrukter och allehanda kryddor. Utanför turistorterna "tar man vad man haver", då kan maten bestå av allt från strandloppor, ödlor med mera till grodor.

Efter att vi provat oss fram ett par veckor kan vi konstatera som följer: Det vita Thailändska vinet går att dricka om man inte är alltför kräsen, och då helst till någon starkt kryddad Thai-rätt. Inhemskt rödvin vågade vi oss inte på. Vill man ha bra vin till maten får man titta i menyerna innan man går in i restaurangerna. Vissa restauranger har inga viner upptagna i menyerna och säger de att de har Italy Vine vid förfrågan, så är det Thailändskt vin. Men många restauranger har fynd i sina gömmor som de inte skyltar med. Då kan det vara viner som legat i flera år i någon låda. Allmänt tycks vara att de importerade vinerna håller en hög klass, något mellanting (som motsvarar viner strax under 100:- på bolaget) tycks inte finnas i någon större utsträckning. Vinerna kan serveras från cirka 800 Bath och uppåt, vilket motsvarar från ca 200 :-. Vi hade tur vid en restaurang där inga viner var presenterade i menyn. Där plockade man fram och visade flaskorna man hade. För det blilligaste röda vinet ville man ha 1.500 Bath, vilket vi ansåg vara på tog för mycket. Efter en stunds prutande kunde vi få det för 900 Bath. Det Chilenska vinet från 1996 var förvånansvärt moget med en utsökt smak och skulle sannolikt betinga ett pris över 400:- på bolaget här hemma. Det är väldigt ovanligt med restauranger som serverar tempererade viner. På stranden kan man beställa drinkar och snabbmat för en billig penning. En välsmakande tonfisksallad ca 35:-, en stor sandwich ca 25, en utsökt fruktshake ca 17:-, en stor pina collada i kokosnöt ca 40:- och den välsmakande inhemska ölen ca 14:- för 33cl.

För de som i stället vill äta internationell mat kan jag rekomendera något av Stekhusen som håller en godtagbar standard. Vad sägs om plankstek på en stor oxfilè för 150:- med en flaska gott vin för 225:-? Annars finns det många prisvärda fiskrätter. Lax och hummer är dyrt i Sverige, men i Thailand är det näst intill lågprismat.

Gatukök, i ordets rätta bemärkelse, och barer finns det väldigt gott om.